Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Beste frie foredrag på Skandinavisk idrettsmedisinsk kongress

Beste frie foredrag på Skandinavisk idrettsmedisinsk kongress

Introduksjon

Under Skandinavisk idrettsmedisinsk kongress i Malmø 15. september, ble Grethe Myklebust, sammen med Arnhild Skjølberg og Roald Bahr fra Senter for idrettsskadeforskning, tildelt forskningsprisen for beste frie foredrag.

Med mer enn 400 deltakere fra i hovedsak Norden, men også USA og andre land i Europa, ble den Skandinaviske Idrettsmedisinske Høstkongressen i Malmø det store høydepunktet for mange idrettsklinikere og -forskere i høst.

 

Det var mange flinke forskere fra Senter for idrettsskadeforskning og Senter for Aktiv Rehabilitering som holdte foredrag, men Grethe Myklebust fikk ekstra oppmerksomhet.

 

I to tiår har Grethe og teamet hennes utdannet trenere og ledere, holdt inspirerende foredrag og workshop, og jobbet med trenere og spillere for å få ned skaderisikoen, i håndball og andre (lag)idretter.

 

Korsbåndskader kan forebygges

I 10 år ble alle kvinnehåndballagene i norsk elite, 1. og 2. divisjon fulgt tett opp med tanke på hvem som bruker skadeforebyggende tiltak og hyppigheten av korsbåndsskader i lagene.

 

Suksesshistorien kort fortalt: Korsbåndskader kan forebygges!

 

- For å lykkes med skadeforebygging i klubbene er treneren vår viktigste samarbeidspartner. Trenerne følger opp spillerne tettest og har størst påvirkning, sier Grethe Myklebust. Vi har vært i tett kontakt med lagenes trenere og jevnlig minnet dem på betydningen av skadeforebyggende trening.

 

OL-vinnere som rollemodeller

 

Før EM i håndball i 2010 innledet Senter for idrettsskadeforskning og Norges håndballforbund et samarbeid med TV2. Linn-Kristin Riegelhuth-Korén, Tonje Nøstvold og Heidi Løke ble filmet når de gjorde ulike skadeforebyggende oppvarmingsøvelser.

 

I tillegg til demonstrasjon av øvelsene fortalte spillerne hvorfor disse øvelsene er viktige i treningsarbeidet.

 

Poenget var å bruke øvelser som gjorde utøveren varm og klar for trening på en morsom og lekende måte.

 

Spillerne poengterte at det er viktig at de skadeforebyggende oppvarmingsøvelsene ligner på øvelsene, som utøves i den idretten det gjelder, og vi kan se at dette nytter.

 

Landslagsspillere er en effektiv måte å nå ut til unge spillere. De hører mer på kjendiser enn oss forskere på Senteret. Stjernene er våre beste rollemodeller, sier Grethe Myklebust. 

 

Grethes foredrag fra Malmø blir også presentert på Norsk idrettsmedisinsk Høstkongress i Trysil i november, og 10 års oppfølgingen blir snart publisert internasjonalt.

 

Følg med!