Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Doktorgradsarbeid på ny type behandling av hopperkne

Doktorgradsarbeid på ny type behandling av hopperkne

Introduksjon

Lege og forsker Aasne Fenne Hoksrud har gjennom sitt doktorgradsarbeid undersøkt effekten av en ny type behandling hos pasienter med hopperkne (patellar tendinopati).

 

Svar på smerter funnet?

 

Fredag 11. mai vil Aasne Hoksrud forsvare sitt doktorgradsprosjekt ved Universitet i Oslo.

 

I sitt arbeidet har Aasne undersøkt effekten av skleroseringsbehandling hos idrettsutøvere og andre pasienter som i lang tid har slitt med den smertefulle diagnosen patellar tendinopati.

 

Hvorfor skleroseringsbehandling?

I tidligere studier har men ved hjelp av ultralyd funnet tegn til innvekst av nye kar (neovaskularisering) i senen der pasienten har rapportert om smerte.

 

Dette har ført til hypotesen om at blodkar, og nerver som følger disse, er involvert i smertemekanismen i kronisk smertefulle tendinopatier.

 

På bakgrunn av dette har man kommet frem til en behandling der man injiserer et middel som fjerner disse blodkarene (sklerosering). Studier som har undersøkt effekten av denne behandlingen hos pasienter med smerter i Achillessenen har rapportert lovende resultater. Achilles tendinopati anses å være en tilsvarende skade som det man ser i patellarsenen ved hopperkne.

 

Hoksrud har undersøkt sine pasienter med ultralyd og funnet at 60% av pasientene med diagnosen hopperkne har strukturelle endringer og synlig innvekst av blodkar. De vil på den måten egne seg for skleroseringsbehandling.  

 

Forbedring av smerte og funksjonsscore etter behandling

Skleroseringsbehandling med polidokanol resulterte i et klart forbedret smerte- og funksjonsnivå hos pasienter med kronisk patellar tendinopati. Imidlertid viste resultatene at flertallet av pasientene fremdeles hadde redusert smerte- og funksjonsnivå etter behandling.

 

Ultralydundersøkelsene demonstrerte ingen sammenheng mellom effekt av skleroseringsbehandling og ultralydfunn etter behandling.

 

 

Aasne har vært veiledet av Professor Roald Bahr.

 

Les mer om Aasne Hoksrud PhD-prosjekt og publikasjoner.

 

 

Prøveforelesningen og disputas 11. mai

10:15 - 11:00 Prøveforelesning "Healing mechanisms in tendon ruptures: Basic science and clinical application", Det grønnet auditoriet, Ullevål Universitetssykehus.


13.15 - 16:00 Disputas, Grønt auditorium, Laboratoriebygget, Ullevål Universitetssykehus.

 

Bedømmelseskomité

1. Opponent: Professor Michael Kjær, Bispebjerg Hospital, Copenhagen, Denmark. 

2. Opponent: Professor Jón Karlsson, Department of Orthopaedics, Sahlgrenska akademin, University og Gothenborg, Sweden.