Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Færre arm-mot-hode situasjoner i Eliteserien etter strengere regeltolkning

Færre arm-mot-hode situasjoner i Eliteserien etter strengere regeltolkning

Introduksjon

10 års skaderegistrering i Tippeligaene viser en markant økning av skader i kamp, samt flere spillesituasjoner som betegnes som farefullt spill. Noe måtte skje, og Senter for idrettsskadeforskning og Norges Fotballforbund introduserte en strengere tolkning av regelverket til ligaen.

Rødt kort for «høye» albuer, to-fotstaklinger og sene taklinger

Målet med prosjektet i 2011-sesongen var å undersøke om en strengere regeltolkning kunne redusere skaderisiko i Tippeligaen.

 

Det man ønsket var å gi direkte røde kort for «høye» albuer, to-fotstaklinger og sene taklinger med stor kraft. Den strengere tolkningen ble introdusert til spillere, trenere og dommere i oppkjørselen til 2011-sesongen.

 

Kontrollsesong 2010 – forsøkssesong 2011

- Vi benyttet oss av et pre-/post-intervensjons design hvor insidensen av hendelser og skader fra 2010 (pre) ble sammenlignet med 2011-sesongen (post), sier lege og doktorgradsstipendiat John Bjørneboe som ledet prosjektet.

 

En «hendelse» ble definert som en situasjon hvor dommeren stoppet spillet og en spiller lå nede i over 15s og så ut til å ha smerter eller fikk hjelp av det medisinske apparatet. En skade ble registrert av det medisinske støtteapparatet når en spiller ikke kunne delta på trening eller kamp.

 

19% færre ”hode-hendelser” og 28% færre arm-mot-hode”

Totalt fant forskerne 1421 hendelser gjennom de 2 sesongene, en insidens på 93 hendelser per 1000 spilte kamptimer i 2010-sesongen og 87 hendelser i 2011-sesongen

 

- Vi fant en 19% reduksjon i “hode-hendelser”, og en 28% reduksjon i hode-hendelser forårsaket av arm-mot-hode. Dessverre fant vi ingen forskjell i den totale skaderisiko mellom de 2 sesongene.

 

Forskernes konklusjon: - Vi klarte ikke å redusere risikoen for skader med strengere regeltolkning, men vi klarte å redusere forekomsten av arm-mot-hode situasjoner i 2011.

 

Studien ble ledet av John Bjørneboe, sammen med Jiri Dvorak fra FIFA, Roald Bahr og Thor Einar Andersen.

 

Last ned artikkelen i British Journal of Sports Medicine.