Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen FIS innfører nye utstyrsregler i alpint

FIS innfører nye utstyrsregler i alpint

Introduksjon

Gjennom flere sesonger har FIS lagt ned et stort stykke arbeid for å redusere skaderisikoen og øke sikkerheten i alpint. Som et ledd i dette arbeidet blir nye utstyrsregler innført fra sesongen 2012/2013.

Arbeidet med sikkerhet og skadereduksjon har blitt ledet av alpinkomiteen i FIS og arbeidsgruppen for teknisk utstyr i alpint.

 

FIS’ skadeovervåkningssystem ble etablert i 2005 i samarbeid med Senter for idrettsskadeforskning.

 

Som en del av dette prosjektet har Universitetet i Salzburg, i samarbeid med institutter i Lausanne og Davos, fokusert på tre hovedelementer for skaderisiko i alpine konkurranser; løypesetting/fart, snøforhold og utstyr (kombinasjonen ski/binding/plater/støvel).

 

 

Fabrikkene med på laget

Utstyrsprosjektet har blant annet bestått i utvikling av nye skiprototyper med støtte fra, og i tett samarbeid med, forskjellige skifabrikanter.

 

 

Forrige sommer satte FIS, skiprodusentene og Universitetet i Salzburg seg ned og definerte spesifikasjonene for radien og lengden på skiene samt bindingsoppsett med mål om å øke sikkerheten for utøverne.

 

Flere prototyper av ski ble laget for både utfor og storslalåm, og forrige sesong ble de testet av tidligere Word Cup-alpinister.

 

Nye regler innføres

Som følge av denne testingen vil nye utstyrsregler innføres fra sesongen 2012/2013. Endringene vil gjelde for utfor, super-G og storslalåm.

 

De nye reglene vil gjelde for renn på verdenscup- og europacup-nivå. For kontinentalcup- og andre FIS-renn vil det i første omgang gjøres enkelte tilpasninger. For eksempel vil herreløpere kunne bruke dameski, mens damene vil kunne bruke en skilengde med inntil minus fem centimeter.

 

Klikk her for flere detaljer om regelendringene på FIS sine sider.