Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Flere stygge situasjoner med økt risiko for skader nå enn før i Tippeligaen

Flere stygge situasjoner med økt risiko for skader nå enn før i Tippeligaen

Introduksjon

Mens skaderisikoen for fotballspillere fra de profesjonelle ligaer i Europa har holdt seg stabilt over de siste 7 sesonger, viser en ny studie utført i Tippeligaen at det en betydelig økning i hendelser med økt risiko for skader fra 2002-07.

Hva karakteriserte forskerne som en "hendelse"?

En «hendelse» ble definert som en situasjon hvor dommeren stoppet spillet og en spiller lå nede i over 15s og så ut til å ha smerter eller fikk hjelp av det medisinske apparatet.

 

600 timer med video

- Vi samlet inn alle tilgjengelige kamper fra 2000- og 2010-sesongen på video; 174 (96%) av kampene i 2000 og faktisk alle 240 kampene i 2010, noe som betyr mer enn 600 timer med video, sier lege og doktorgradsstipendiat John Bjørneboe.

 

Totalt fant forskerne 1287 hendelser i de 2 sesongene. Dette gir 74 nye hendelser per 1000 kamptimer i 2000-sesongen og 110 nye hendelser i 2010-sesongen; en økning på hele 50%!

 

Flere stygge situasjoner nå enn før

Forskerne avdekket en økning i hendelser med økt risiko for skader i Tippeligaen fra 2000 til 2010.

 

Det var også betydelige forskjeller i disfavør av 2010-sesongen både for situasjoner hvor det var kontakt mellom 2 motstandere og situasjoner uten kroppskontakt.

 

 - Vi fant ingen forskjell i andelen frispark og gule/røde kort i de 2 sesongene, men av metodiske grunner var det ikke mulig for oss å direkte kunne sammenligne skaderisikoen, tilføyer Bjørneboe.

 

Strengere tolkning av regelverk for å få ned skaderisikoen

- Vi ser en tydelig negativ trend i farefullt spill som provoserer frem tiltak i form av en strammere tolkning av regelverket.

 

Studien ble ledet av John Bjørneboe, sammen med Roald Bahr og Thor Einar Andersen.

 

Last ned artikkelen i British Journal of Sports Medicine