Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Forebygging av sykdom gir resultater

Forebygging av sykdom gir resultater

Introduksjon

Forut (og under) for De Olympiske Vinterleker i Vancouver i 2010 satset den norske troppen spesielt på forebygging av sykdom. Langt færre ble syke i Canada enn i Torino fire år før.

En studie publisert i British Journal of Sports Medicine viser at et program for forebygging av sykdom var effektiv for den norske OL-troppen.

 

Målet for studien var å dokumentere virkningen av det bestemte forebyggingsprogrammet (1), å sammenligne sykdomsforekomsten i Vancouver 2010 med Torino 2006 (2) og å sammenligne sykdomsforekomsten i den norske troppen opp mot de andre deltagernasjonene i Vancouver 2010.

 

Flere utøvere, mindre sykdom

Sykdomsraten i Vancouver var på 5,1 prosent (fem av 99 utøvere) mot 17,3 prosent i Torino (13 av 75 utøvere).

 

Totalt var det fire utøvere som gikk glipp av en konkurranse i Vancouver på grunn av sykdom, mot åtte utøvere i Torino.

 

Den gjennomsnittlige sykdomsraten for andre nasjoner i Vancouver var på 7,2 prosent, altså 2,1 prosentpoeng mer enn i den norske troppen.

 

Programmet kan ha effekt

Forskerne bak studien understreker at resultatene av innføringen av de forebyggende tiltakene (i forbindelse med Vancouver-OL 2010) ikke viser en definitiv sammenheng mellom årsak og virkning.

 

Likevel viser den lavere sykdomsraten i 2010 sammenlignet med 2006, og den lave sykdomsforekomsten sammenlignet med andre nasjoner, at de norske forebyggingstiltakene sannsynligvis  var effektive.

 

Les hele artikkelen fra British Journal of Sports Medicine her (pdf).

 

Studien ble ledet av Dag Vidar Hanstad (Seksjon for kultur og samfunn, Norges Idrettshøgsskole) og utarbeidet i samarbeid med Ola Rønsen, Svein S. Andersen, Kathrin Steffen og Lars Engbretsen.