Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Forskere fant den minst knebelastende finteteknikken

Forskere fant den minst knebelastende finteteknikken

Introduksjon

Ny studie fra Senter for idrettsskadeforskning. Et omfattende stykke analysearbeid med bidrag fra 123 av Norges beste kvinnelige håndballspillere er avsluttet: Vær lett på tå og sett smale finter!

Alt for mange lagspillere skader sitt fremre korsbånd (ACL på engelsk), og kvinner er dessverre spesielt utsatt. Forebyggende trening er det viktigste tiltaket for å redusere forekomsten av fremre korsbåndskader og kan mer enn halvere risikoen for denne alvorlige kneskaden.

 

Tester som er utviklet for å identifisere spillere med økt risiko for skaden er ikke effektive nok. Vi er ønsker derfor å fokusere på å utvikle bedre forebyggingsprogrammer.

 

 Mange korsbåndskader skjer i finter

En stor andel av fremre korsbåndskader skjer i fintesituasjoner, uten kontakt mellom den skadde spilleren og motstanderen.

 

I vår nye studie viser vi hvordan ulik teknikk i håndballfinter påvirker spillernes knebelastning, noe som igjen knyttes til skaderisiko.

 

Funnene er relevante for teknikktreningen i en hver håndballøkt!

 

Belastning på kneledded må reduseres

I vår bevegelseslab gjennomførte 123 kvinnelige elitehåndballspillere kamplike finter, mens vi registrerte bevegelsen med vårt bevegelsesanalysesystem. Valgusmomenter (krefter) beskriver knebelastningen på tvers av bevegelsesbanen.

 

På samme måte er knevalgus bevegelsen på tvers av bevegelsesbanen, et kne som ikke følger en rett benakse, men sklir innover under bevegelsesforløpet.

- Økt knevalgus fører til større belastning av ben og leddbånd, og er i en amerikansk studie vist å kunne forutsi hvem som får korsbåndskaden. Vi er svært interessert i å redusere denne belastningen på kneleddstrukturene, sier lege og PhD-student Eirik Kristianslund.

 

Bør fokusere på finter med knær over tær og tålanding

Finteteknikk ble beskrevet ved enkeltfaktorer som inngår i teknikken. Vi undersøkte hele 12 faktorer for å finne betydningen av disse for spillernes maksimale valgusmomenter under fintebevegelsen, blant annet knevalgus, tålanding, fart inn i finten og bredde på finten.

 

Spillere som utførte finter med høy knevalgus, hællanding og satt brede finter hadde høyere valgusmomenter enn spillere uten disse kjennetegn.

 

Høy knevalgus og brede finter kan unngås ved å fokusere på «knær over tær» i bevegelsen

- Dette bekrefter at knær over tær er en viktig strategi for å unngå knebelastning, som igjen er knyttet til fremre korsbåndskader, sier studiens førsteforfatter Eirik Kristianslund.

 

Vi anbefaler også håndballspillerne å lande på tærne for å dempe belastningen.

Det var også høyere valgusmomenter med høyere ankomstfart, men dette er ikke en faktor som det er relevant å angripe i forebygging, ettersom det er med på å bestemme prestasjonen.

 

Eksisterende forebyggingsprogrammer fokuserer allerede på de viktigste funnene fra denne studien, og vi har vist at teknikken som trenes i forebyggingsprogrammene er forbundet med lavere knebelastning.

 

Les artikkelen i British Journal of Sports Medicine (pdf).