Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Get Set – Ny gratis app for skadeforebyggende trening

Get Set – Ny gratis app for skadeforebyggende trening

Introduksjon

Appen “Get Set – Train smarter” gir deg skadeforebyggende øvelser presentert via video og er lett tilgjengelig på din smartphone. Get Set er utviklet av Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole, og er et samarbeidsprosjekt med IOC, NIH og vår teknologipartner Making Waves.

 

Nå fra 16. august sparkes Ungdoms-OL i gang i Kina, Nanjing, der om lag 3500 unge idrettstalenter (15-18 år) fra hele verden møtes. Der skal ungdommen konkurrere i hele 30 idretter, men også delta i et utdanningsprogram hvor de blir kjent med ulike verktøy som Get Set.

 

Du kan halvere skaderisikoen!

 

– Appen passer for alle som er glad i idrett og fysisk aktivitet, ikke bare toppidrettsutøvere. Her kan du lære hvordan du skal trene for å unngå skader. Gjør du øvelsene på Get Set regelmessig kan du halvere skaderisikoen!, sier forsker ved Senter for idrettsskadeforskning Dr Kathrin Steffen.

 

Sammen med professor Roald Bahr og førsteamanuensis Grethe Myklebust er hun en av drivkreftene bak appen. Gruppen er veldig fornøyde med samarbeidet og støtten de har fått fra IOC og fra Norges idrettshøgskole, som har stilt med sine ressurser til filmproduksjon. Modellene, som er ungdommer fra NTG Bærum og Wang, har stått på og jobbet hardt gjennom mange uker med opptak.

 

Tar utgangspunkt i strukturerte oppvarmingsprogram

 

–Appen tar utgangspunkt i at såkalte strukturerte oppvarmingsprogram har vist seg å redusere skaderisikoen med 50% blant unge og voksne utøvere i en rekke idretter, som f. eks. fotball og håndball. I første omgang har vi konsentrert oss om de kroppsdelene og øvelsene vi har best vitenskapelig belegg: ankel, kne, hamstrings, lyske, rygg og skulder.

 

Når du åpner Get Set første gang blir du møtt av en kort beskrivelse av appen, fulgt av en motivasjonsvideo med en av verdens beste håndballspillere, Linn Jørum Sulland.

 

Deretter har Get Set to innganger. Du kan velge å finne øvelser etter idrett eller kroppsdel. Under idrett kan du velge mellom 30 sommeridretter og blir presentert øvelser som er tenkt å forebygge idrettsskadene den valgte idretten er mest utsatt for.

 

Under kroppsdel finner du øvelser som i studier har vist seg å redusere risikoen for skader.

 

For hver av de 30 idrettene og seks kroppsdeler vil du kunne laste ned et treningsprogram som er skreddersydd for idrettens risikoprofil. Treningsprogrammene inneholder små bilder av øvelsene, samt en kort tekstbeskrivelse for å gjøre gjennomføringen enklere i praksis.

 

Gjør treningsprogrammer lett tilgjengelig

 

Treningsprogrammet kan deles med andre via epost eller skrives ut. Get Set er dermed anvendelig enten man er på nett eller ikke.

 

Når øvelsene først er blitt lastet ned på mobilenheten kan Get Set brukes hvor som helst og i alle sammenhenger uten å ha nettverkstilkobling.

 

Appen er nå tilgjengelig i en rekke land, og kan lastes ned gratis. Innholdet er oversatt til fem språk: engelsk, fransk, spansk, kinesisk og russisk.

 

– Ikke nøl med å sende oss forslag til forbedringer. IOC har allerede signalisert at prosjektet skal følges opp til Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, sier Kathrin Steffen, som håper at mange vil ta Get Set i bruk.

 

 

Get Set er også planlagt videreutviklet med norsk tekst og med lydinstruksjon for bli enda mer tilgjengelig for norske utøvere og trenere og for lettere å kunne integreres i teoretisk og praktisk undervisning i klubber og på skoler.

 

LAST NED GET SET I DAG!

 

ANDROID    eller   iOS 

 

 

Litt om historien bak ”Get Set”

På slutten av 2013 gikk startskuddet for et stort samarbeidsprosjekt mellom Senter for idrettsskadeforskning ved NIH, IOC, Making Waves og flere internasjonale særforbund. Ambisjonen var å utvikle verdens beste idrettsmedisinske digitale læringsplattform for skade- og sykdomsforebygging. Det såkalte Nanjing-læringsverktøyet Get Set anses som et første steg mot denne visjonen. Get Set er en mobil applikasjon som med midler fra IOC ble utviklet av Senter for idrettsskadeforskning. Appen vil i første omgang komme de IOC-organiserte ungdomslekene i august 2014 i Nanjing, Kina til gode. Ungdomslekene i sommer vil samle om lag 3500 unge deltakerne (15-18 år) fra hele verden.