Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Høy forekomst av belastningsskader blant ironman triatleter

Høy forekomst av belastningsskader blant ironman triatleter

Introduksjon

Dette er «take home message» av en nylig gjennomført studie ved Senter for idrettsskadeforskning, Norges idrettshøgskole, og som nå ble publisert i British Journal of Sports Medicine.

Triatlon er en stadig mer populær sport både på elite- og rekreasjonsnivå.

 

Imidlertid har det vært få studier av høy kvalitet av skader og sykdommer blant triatleter.

 

I 2011 fulgte legestudent Christian Andersen (bilde) og hans team de 174 deltakere i «2011 Norseman Xtreme Triathlon» over en 26-ukers periode frem til deres stor mål.

 

«Norseman» er verdens tøffeste iron-distanse triatlon som avslutter med en maraton opp til Gaustatoppen (1870m) etter å ha svømt 3.8 km og syklet 180 km.

 

Spørreskjema annen hver uke 

Informasjon om belastningsskader ble samlet inn annenhver uke ved hjelp av et sensitivt spørreskjema for å fange opp belastningsskadeproblematikken. Sykdommer, akutte skader og belastningsskader som påvirker andre anatomiske områder ble også registrert.

 

Belastningsskader felles for mer enn halvparten av alle triatleter

 

I tillegg slet 1 av 5 triatleter (20%) til en hver tid med så kalte "betydelige" overbelastningsproblemer i løpet av prosjekttiden.

 

De mest utbredte områder for belastningsskader var kne (25%), leggen (23%) og nedre del av ryggen (23%).

Funnene kunne sammenlignes med en norsk studie på elitesyklister.

Belastningsskader langt mer vanlige enn akutte skader og sykdommer

Risikoen for en ny akutt skade var 1 skade per 1000 timer med trening eller konkurranse. Dette tallet er lavt sammenlignet med idretter som håndball og fotball, der 1-2 skader per kamp eller 30 skader per 1000 spilte timer ikke er uvanlig.
 

Et flertall av de moderate og alvorlige akutte skader ble rapportert for kne, skulder / krageben og brystbenet /ribbeina. De dominerende typer akutte skader var kontusjoner, brudd og forstuinger.

 

Forekomsten av sykdomstilfeller var med 11% så vidt høyere enn blant de norske utøvere som deltok under London OL i 2012.

 

Fremtidige skadeforebyggende studier bør fokusere på forebygging av (belastnings)skader i kneet, leggen, korsryggen og i skulder.

 

 

Denne studien ble utført av legestudent og Norseman-deltaker Christian Andersen sammen med Ben Clarsen, Tone Johansen og Lars Engebretsen.

Last ned artikkelen i British Journal of Sports Medicine.