Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Korsbåndskader halvert i norsk kvinnehåndball

Korsbåndskader halvert i norsk kvinnehåndball

Introduksjon

Gladnyhet for norsk kvinnehåndball! Antallet kvinner som skader fremre korsbånd i de 3 øverste divisjonene er halvert siden Senter for idrettsskadeforskning startet skaderegistreringen i 1998.

Dette kommer fram i en nylig publisert artikkel i British Journal of Sports Medicine. Forskerne ved Senter for idrettsskadeforskning har fulgt lagene i elite, 1. og 2 divisjon fra 1998 til og med sesongen 2010-2011.

 

Balanse-, styrke- og teknikktrening som en del av treningen

 

I perioden 1998-2001 ble det gjennomført en skadeforebyggende studie i de 3 øverste divisjonene i norsk kvinnehåndball.

 

Det forebyggende programmet besto av øvelser som skulle bedre knekontrollen i finte- og landingssituasjoner ved hjelp av balanse- styrke og teknikktrening.

 

Et av budskapene var «kne over tå», unngå «kissing knees» samt landinger på 2 ben etter frosk eller innhopp.

 

Etter 2 sesonger med denne type trening reduserte vi antall korsbåndskader med om lag 40%, kunne forsker og fysioterapeut Grethe Myklebust fortelle.

 

Flere skader etter avsluttet intervensjon

Etter avsluttet oppfølging var det opp til hvert enkelt lag å fortsette med det forebyggende programmet. Det viste seg at få lag og spillere fulgte treningsopplegget, og resultatet ble flere korsbåndskader i de påfølgende sesongene.

 

- Dette måtte vi gjøre noe med, tenkte Senter for idrettsskadeforskning, laget en DVD, gratis for trenere i håndball, i tillegg til at forskerne hadde seminar for trenere og ledere i landets største byer.

 

Innsatsen ga resultater. Trenere ble minnet på betydningen av balanse og styrketrening med fokus på «kne over tå», og forsknerne registrerte etter hvert færre korsbåndskader i sesongen 2005-2006.

 

www. skadefri.no

 

For at trenere, ledere og spillere skulle få lettere tilgang til informasjon om hva de kan gjøre for å redusere antall skader i sin klubb, lanserte senteret websiden www.skadefri.no våren 2008. Her er trenerne kun et klikk unna video og plakater med øvelser og treningsprogram de kan bruke i treningsplanleggingen.

 

Forskerne Grethe Myklebust, Arnhild Skjølberg og Roald Bahr ved Senter for idrettsskadeforskning fortsatte å følge skadeutviklingen blant kvinnelagene.

 

– Det er flott å kunne bekrefte at skaderaten har holdt seg lav siden oppfølgingen i 2005-06 sesongen, sier Grethe Myklebust.  

 

Antall korsbåndskader er halvert siden oppstarten i 1998-99. Da var det i snitt 0,5 skader per lag pr sesong mot 0,25 skader pr lag pr sesong i 2010-2011.

  

Trenerne er viktig

 

– Å ha trenerne med på laget er en suksessfaktor, sier Grethe Myklebust, som er studiens førsteforfatter.

 

 

– Trenerne er av avgjørende betydning for at spillere gjennomfører den type øvelser vi vet fungerer forebyggende.

 

Balanse og styrkeøvelser med fokus på knekontroll bør være en naturlig del av enhver oppvarming, og våre resultater kan det tyde på at trenerne har fått inkludert dette i sin treningshverdag, sier Grethe.

 

 

Les artikkelen i British Journal of Sports Medicine.

 

Les også nyheten om den minst knebelastende finteteknikken.