Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Mest snusing innenfor lagidrettene

Mest snusing innenfor lagidrettene

Introduksjon

Det er dobbelt så mye snusing blant unge innenfor lagidretter enn innen individuelle idretter. Det kom frem av en rapport fra Senter for idrettsskadeforskning som nylig ble publisert internasjonalt.

 

Hver femte utøver innen lagidrett, mot bare hver tiende innen individuelle idretter bruker snus.

 

Det er flest unge snusbrukere innen ishockey, håndball og fotball:

 

Fire av ti ishockeyspillere, hver femte håndballspiller og hver sjette fotballspiller snuser.

 

Dette er blant resultatene fra en studie som stipendiat Marianne Martinsen ved Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole (NIH, bilde) og hennes veileder, professor Jorunn Sundgot-Borgen, har fått publisert i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

 

I anledning doktorgradsarbeidet sitt gjennomførte NIH-forskeren en intervensjonsstudie, der hun fulgte unge eliteidrettsutøvere ved de ulike toppidretts- og skigymnasene i Norge gjennom tre år og kartla deres livsstil, helse, og forhold knyttet til spise- og treningsvaner.

 

Dataene som omhandler snus, røyk og alkohol er hentet fra pre-testen da elevene var 15–16 år og gikk i 1.klasse. 677 førsteklasseelever ved 16 toppidretts- og skigymnas og 421 elever ved to tilfeldige valgte videregående skoler (kontroller) ble spurt om å delta. 

 

Overrasket over disse resultatene

– Vårt arbeid tyder på kunnskapen om skadevirkningene av snus er ukjent for mange eller ikke blir sett på som alvorlig nok til at de vil droppe snusen.

 

Vi er overrasket over dette, i og med at dette er elever som har valgt å satse og legger ned så mye tid og krefter på å prestere optimalt, sier Marianne Martinsen.

 

I rapporten kom det frem at

- idrettsungdom snuser bare halv parten så mye som elever fra kontrollskoler

- gutter generelt snuser mest

- idrettsungdom røyker ikke

 

Martinsen mener at idretten må jobbe aktivt med å utvikle rollemodeller og innføre forebyggende tiltak for å få redusert snusbruken, spesielt innen lagidrettene.

 

Les rapporten om bruk av snus, alkohol og røyking blant norske toppidrettselever (pdf).