Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny spesialutgave til Ungdoms-OL

Ny spesialutgave til Ungdoms-OL

Introduksjon

“Når kan jeg begynne å konkurrere igjen?” er gjerne det første en skadet utøver spør om, enten man er mosjonist eller eliteutøver. BJSMs spesialutgave i forkant av Ungdoms-OL er dedikert til de unge og håpefulle.

 

Vi gleder oss alle til det første Ungdoms-OL, som går av stabelen i Innsbruck i Østerrike i januar neste år, der den kommende generasjon av vinteridrettsstjerner skal kjempe om medaljer.

 

For å sikre våre talenter en lys framtid innen idretten bidrar British Journal of Sports Medicine (BJSM) med en egen spesialutgave, kalt Injury Prevention and Health Protection (IPHP).

 

IOCs rolle er å etablere evidensbasert kunnskap og å støtte forskning. IOC vil også spre denne kunnskapen ut i idrettsverdenen i tett samarbeid med de internasjonale særforbundene.

 

 

Denne IPHP-utgaven er fylt til randen av gode grunner for en felles tilnærming for bruk av kunnskap om idrettsmedisin og trening for å bedre den enkeltes helse.

 

 

Sikter inn stjernene

Ikke mindre enn fire doktorgrads- og masterstudenter fra Senter for idrettsskadeforskning er med å prege denne IPHP-utgaven fra BJSM.

 

Artiklene presenterer forskning fra flere forskjellige områder.  

 

Både den glade amatør og eliteutøveren er satt under lupen, sistnevnte gjennom det internasjonale skiforbundets skadeovervåkningssystem (FIS ISS).

 

World Cup i alpint, freestyle og snowboard har blitt undersøkt, alle idretter der skadeforekomsten er høy.

 

Funn gjort gjennom videoanalyse og utøverintervjuer under Vancouver-OL og forskjellige World Cup-konkurranser beskriver og forklarer kompleksiteten av alle de skadene vi ser skjer i disse grenene.

 

Utstyr kan være en faktor i skadebildet. Utstyrsutvikling, av for eksempel støvler, hjelmer og ski, er med på å drive sporten framover.

 

Ikke sjelden blir denne utviklingen tøylet av etterfølgende regelendringer, som det vi nettopp har sett i verdenscupen i alpint, der FIS har bestemt å “gjøre skiene lengre” i enkelte disipliner.

 

Redaktørenes valg

Mange godt gjennomarbeidede forebyggingsstudier har blitt publisert innenfor den fagfellevurderte idrettsmedisinlitteraturen. Studiene forteller at ofte kan skaderisikoen bli sterkt redusert.

 

I sin siste artikkel spør likevel Caroline Finch seg selv: hvorfor fortsetter folk å skade seg innen idretten? Les redaktørens valg her! (pdf)

  

Denne spesialutgaven av BJSM IPHP dekker et bredt spekter av temaer og idretter; fra astma til hjelmer, og skicross til ishockey. Utgaven er nærmest pensumlitteratur for alle som driver med idrettsmedisin; klikk her for onlineversjonen.

 

Spesialutgavene av British Journal of Sports Medicine Injury Prevention and Health Protection redigeres av Lars Engebretsen, leder for den vitenskapelige komiteen i IOC, og Kathrin Steffen (Senter for idrettsskadeforskning, IOC).

 

Les forordet til denne spesialutgaven her: The Youth Olympic Games and a new awakening for sports and exercise medicine. (pdf)