Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Vridde knær & vonde vinkler: Ny doktorgrad om fremre korsbåndskader i WC alpint

Vridde knær & vonde vinkler: Ny doktorgrad om fremre korsbåndskader i WC alpint

Introduksjon

Ny doktorgrad fra Senter for idrettsskadeforskning om fremre korsbåndskader i WC alpint. Fysioterapeut Tone Bere har gjennom sitt doktorgradsarbeid undersøkt hvorfor risikoen for kneskader er så høy blant verdens beste alpinister.

5. April forsvarte Tone Bere sitt arbeid med tittelen “Mechanisms of injuries in World Cup alpine skiing”.

 

Med årets VM i alpint frisk i minne så vi først Lindsey Vonn pådra seg en stygg kneskade. Deretter røk vår egen Kjetil Jansrud sitt fremre korsbånd, og det kostet ham resten av sesongen.

 

 

Kunne skadene vært unngått?

For Tone Bere (bilde) har dette spørsmålet vært drivkraften for sitt doktorgradsarbeid gjennom 4 år, et arbeid som har resultert i 4 vitenskapelige artikler artikler og en del omtale i media.

 

– Alpint vil alltid være forbundet med risiko. Jeg ønsker på ingen måte å fjerne spenningen. Den er en viktig del av sportens egenart.

 

- Men jeg vil gjerne bidra til at vi kan unngå de unødvendige skadene, sier hun. Korsbåndskaden er den vanligste kneskaden blant eliteutøvere.

 

Systematiske videoanalyser av skader

Hovedmålet med dette doktorgradsprosjektet var å beskrive skademekanismer i World Cup (WC) alpint basert på systematiske videoanalyser av skader rapportert gjennom det Internasjonale skiforbundet (FIS) sitt skaderegistreringssystem (ISS).

 

Ser udramatisk ut

De fleste skader på hode og overkropp skjer når utøverne faller. Men kneskadene skjer gjerne mens utøverne fortsatt kjører på skiene.

 

– Kjetil Jansruds skade i VM er et typisk eksempel på dette. Det så ikke dramatisk ut, og han så ikke så bekymret ut selv heller, før han forsto at noe var galt i kneet. Uten at jeg har analysert den situasjonen nøye, ser det ut som en lignende «slip-catch»-skade, forteller Bere.

 

 

Slip-catch

Slip-catch er en av 3 skademekanismer Tone har etablert. Den oppstår når utøveren får vekten for mye over på innerskien og mister grepet på ytterskien.

 

Når ytterskien plutselig tar tak igjen, mens utøveren er i ubalanse bakover, er det lett at den skjærer ukontrollert inn mot den andre skien. Da er kneet gjerne i en valgusstilling, også kjent som kalvbeint. Samtidig skjer en vridning innover av leggen, og da ligger fremre korsbånd tynt an.

 

"Slip-catch"-situasjon: A: utøveren er i ubalanse bakover og innover i en venstresving. B: strekker ut beinet for å prøve og gjenvinne grep på ytterskien. C: innerkanten på ytterskien griper brått tak i snøen (antatt skadetidspunkt). D: utøveren faller bakover og over til høyre.

 

De to andre skademekanismene arbeidet har resultert i, kaller hun «the landing back-weighted» og «the dynamic snowplow».

 

Kategoriseringen av de 3 skadesituasjonene ble et resultat av mange timer med analyser av skadesituasjoner på video, der Tone Bere engasjerte 7 fagpersoner med forskjellig bakgrunn.

 

 

Mange meninger om HVORFOR? 

– Jeg opplever at mange mener mye om mange forskjellige faktorer. Var det løypa eller føreforholdene sin skyld?

 

Var det noe feil på utstyret? Burde utøveren ha trent på en annen måte? Eller gjorde hun eller han en feil vurdering der og da? På Senter for idrettsskadeforskning søker vi å finne forskningsbaserte svar på hvorfor skader oppstår, slik at vi kan redusere dem, sier Bere.

 

 

Oftest løpernes egen feil

Tone ville i tillegg finne ut hvorfor disse alvorlige skadene skjer.

 

– Analysene viste at dårlige taktiske valg og teknikkfeil hos utøverne ofte var avgjørende faktorer. Vi så også at aggressiv snø (veldig hard og tørr), redusert sikt og løyerelaterte faktorer bidro til skadene, forteller doktorgradsstipendiaten.

 

 

Illustrasjonen over kommer fra det 4. arbeidet til Tone, der hun ved hjelp av biomekaniske animasjoner kunne se hva som skjer i kneet akkurat idet skaden oppstår.

 

 

Professor Roald Bahr og Professor Lars Nordsletten har vært veiledere gjennom doktorgradsarbeidet.

 

Les mer om Tones prosjekter.

 

Prøveforelesning og disputas 5. april 2013

10:15-11:00: Prøveforelesningen "Er det vitenskapelig belegg for å anbefale «core» trening for å forebygge og behandle korsryggsmerter?”

13:00-16:00: Avhandlingsforedrag med etterfølgende diskusjon


 

Bedømmelseskomité:

Leder: Professor Kari Bø, Norges idrettshøgskole, Norge

1. opponent: Professor Jón Karlsson, Department of Orthopaedics, Institute of Clinical Sciences, Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg Sahlgrenska University Hospital/Mölndal, Sweden.

2. opponent: Dr Arne Kristian Aune, Terres Drammen, Drammen, Norge.

 

Både prøveforelesning og disputas er åpen for publikum.

Sted: Norges idrettshøgskole, Auditorium A

VELKOMMEN!

 

 

Disputasforedrag (større skjermbildet).

 

 

 

Prøveforelesning "Er det vitenskapelig belegg for å anbefale core trening for å forebygge og behandle korsryggsmerter?"  

(større skjermbildet).